Σχετικά με εμάς

Respect

Η Φιλοζωική Κρήτης ιδρύθηκε το 1995 και είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση που βασίζεται σε εθελοντές και στηρίζεται από τις δωρεές του κοινού.

Ο στόχος μας είναι να επιφέρουμε μακροπρόθεσμες και βιώσιμες βελτιώσεις στην ζωή των ζώων της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας. Από το 2003, η διαχείρηση του θέματος των αδεσπότων δόθηκε στους Δήμους και αυτό συνέβαλλε στην αλλαγή της στρατηγικής του σωματείου που έχει ως αποστολή την βελτίωση της θέσης και της ευημερίας των ζώων μέσω των ακόλουθων προγραμμάτων:

  1. Υπεράσπιση για έμπνευση κοινωνικής αλλαγής
  2. Εκπαίδευση για την δημιουργία συνειδητοποίησης των διασυνδέσεων μεταξύ ανθρώπων, ζώων και του περιβάλλοντος
  3. Προγράμματα που συμβάλλουν σε βιώσιμη αλλαγή

 

Για εμάς, στη Φιλοζωική Κρήτης, η έννοια της διαπαιδαγώγησης είναι συνυφασμένη αφενός με την κατανόηση της ανάγκης για συμπόνοια και σεβασμό προς όλα τα πλάσματα και αφετέρου με το βίωμα ότι ''όλα είναι ένα'', ότι δηλαδή πλάσματα και περιβάλλον είναι αλληλένδετα.

Στο πλαίσιο δράσεων ''Ανθρωπιστική Διαπαιδαγώγηση'', η Φιλοζωική Κρήτης υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης για παιδιά και εφήβους που έχουν ως στόχο να δώσουν στους συμμετέχοντες τα εργαλεία και τη γνώση να κάνουν αυτή την προσέγγιση πράξη. Με την ιδέα να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και τους εφήβους στο σεβασμό και στην ενσυναίσθηση απέναντι στους συνανθρώπους, στα ζώα και στο περιβάλλον ελπίζουμε να συμβάλουμε μακροπρόθεσμα στη βελτίωση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία και ως χώρα.

Είναι ξεκάθαρο, και πιστοποιημένο από πολλές επιστημονικές έρευνες, ότι προγράμματα εκπαίδευσης που περιστρέφονται γύρω από αυτούς τους άξονες προλαμβάνουν και εξαλείφουν τα φαινόμενα κοινωνικής βίας, ενθαρρύνουν το σεβασμό προς το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο και τα ζώα και ενδυναμώνουν την πεποίθηση των νέων ότι μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή και τη βελτίωση της ζωής και της κοινωνίας τους.

Ο ιστότοπος με την ονομασία ''Respect'' (Σεβασμός) θα προσφέρει πληθώρα πηγών και εκπαιδευτικού υλικού στα ελληνικά, π.χ. ιδέες για δραστηριότητες, πλάνα μαθημάτων, πληροφοριακό υλικό για γονείς. Το υλικό είναι κατηγοριοποιημένο στις τρεις βασικές θεματικές: άνθρωποι, ζώα, περιβάλλον και θα είναι κατάλληλο για παιδιά και νέους από 4 έως 18 ετών - αν και ελπίζουμε ότι θα επωφεληθούν από αυτό και άλλες ηλικίες. Μάλιστα, η Φιλοζωική Κρήτης έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την άδεια χρήσης υλικού από διεθνείς πηγές, το οποίο σύντομα θα μεταφραστεί στα ελληνικά. Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι ότι το υλικό του ιστότοπου θα είναι προσβάσιμο σε όλους όσους μιλάνε ελληνικά εντελώς δωρεάν.

Η πολιτική μας είναι η εξής:

Η ηθική βάση της πολιτικής της Φιλοζωικής Κρήτης είναι ότι κοιτάζει την ευημερία του κάθε ζώου ξεχωριστά, πέρα από την διατήρηση ενός είδους. Αποτελεί πεποίθηση της Φιλοζωικής Κρήτης ότι κάθε ζώο έχει μια εγγενή αξία και πρέπει να γίνει σεβαστό και να προστατευθεί.

Τα ζώα έχουν βιολογικά καθορισμένα ένστικτα, ενδιαφέροντα και φύσεις, και ως εκτούτου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι  υποφέρουν. Κατά συνέπεια η Φιλοζωική Κρήτης θεωρεί ότι τα ζώα έχουν το δικαίωμα να ζήσουν απαλλαγμένα από αποφευκτά βάσανα στα χέρια των ανθρώπων, αντί να χρησιμοποιηθούν απλά ως “πρώτες ύλες” προς όφελος της ανθρωπότητας. Η Φιλοζωική Κρήτης θεωρεί ότι αποτελεί καθήκον των ανθρώπων να παρέχουν ευημερία στα άλλα είδη.

Η Φιλοζωική Κρήτης θεωρεί ότι όλα τα ζώα που κρατούνται, ή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανθρώπων, πρέπει να ζουν σε συνθήκες κατάλληλες και ανάλογες για το κάθε είδος. Περαιτέρω, τα είδη δεν πρέπει να μένουν  κάτω από συνθήκες, όπου οι φυσιολογικές και συμπεριφοριστικές ανάγκες τους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Η Φιλοζωική Κρήτης  θεωρεί ότι όπου αμφισβητείται η ευημερία ενός ζώου υπό τον ανθρώπινο έλεγχο, πρέπει να δοθεί το πλεονέκτημα στο ζώο, πέρα πάσης αμφιβολίας. Επιπροσθέτως, οι διαφορετικοί σκοποί για τους οποίους τα ζώα χρησιμοποιούνται πρέπει να επαναξιολογούνται τακτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδω.

Μοιραστείτε την αγάπη. Κάντε κάτι να συμβεί.

Η υποστήριξή σας είναι σημαντική και υψηλής εκτίμησης.

ΔΩΡΕΑ